denně čerstvé informace a zprávy

Tragická nehoda vlaků ve Studénce

08.08.2008 11:00

 

 STUDÉNKA:

     Bezprostředně po nahlášení dnešní tragické nehody na železniční trati ve Studénce na Novojičínsku, kterou poprvé zaznamenalo Centrum tísňového volání v Ostravě v 10:33 h, se na místo dostavil hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Příčinou neštěstí byla srážka vlaku se zborcenou mostní konstrukcí. Hejtman kraje situaci vyhodnotil jako velmi vážnou a rozhodl o svolání bezpečnostní rady kraje tvořenou zástupci složek integrovaného záchranného systému a představiteli vedení MS kraje.

 

       „Jde o velkou tragédii. Je mi hluboce líto zmařených životů a velmi cítím s pozůstalými rodinami. V tuto chvíli považuji za naprosto prioritní záchranu zdraví a životů raněných,“ řekl předseda bezpečnostní rady a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. „Chtěl bych poděkovat zdravotníkům, hasičům a policistům za velmi rychlou reakci a za to, že díky jim byli do 2 hodin po neštěstí všichni zranění cestující přepraveni k ošetření. Za absolutně profesionální výkon jim patří můj dík“, dodal hejtman kraje.

 


    Bezpečnostní rada na svém prvním jednání vyhodnotila, že personální a technická připravenost zasahujících jednotek je odpovídající rozsahu záchranných prací. Rozhodla rovněž o zřízení dvou krizových telefonních linek: 974 723 201 a 974 723 202. Na nich lidé získají podrobnosti, ve kterých nemocnicích najdou své příbuzné a další základní informace. Za prvních 6 hodin provozu přijaly pracovnice krizové linky přibližně 400 hovorů. Operátorky komunikují nejen v češtině, ale také v polštině, němčině a angličtině.

V rámci druhého jednání bezpečnostní rady, kterého se účastnili i premiéři České a Polské republiky Mirek Topolánek a Donald Tusk, 1. místopředseda vlády Jiří Čunek a ministr dopravy Aleš Řebíček, informoval hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský o aktuální situaci a probíhajících záchranných a vyprošťovacích pracích. Podle posledních zpráv 67 zraněných převezli záchranáři, nebo se ranění dopravili sami, do některé ze tří ostravských nemocnic (fakultní, městské a vítkovické), dále do Fakultní nemocnice v Olomouci, zdravotnických zařízení v Novém Jičíně, Bílovci, Frýdku Místku, Hranicích na Moravě a Valašském Meziříčí. Mimo Čechů je mezi ošetřenými také 11 polských, 2 francouzští, 2 slovenští a 1 ukrajinský občan.

V 18.35h záchranáři vyprostili poslední ze šesti obětí zemřelých na místě nehody. Krátce před 19 hodinou ukončil hejtman kraje činnost Bezpečnostní rady. Její členové jsou i nadále v pohotovosti. Ze záchranných jednotek integrovaného záchranného systému zůstávají na místě nadále příslušníci Policie ČR a vyšetřovatelé. Do zásahu bylo zapojeno 100 příslušníků Hasičského záchranného sboru MSK, 80 policistů a 100 zdravotnických záchranářů

 

                                       
          

Záběry trosek vlaku EC 108 ve Studénce v sobotu dne 9. 8. 2008.
Foto: AUTOR


    
Armovaný beton vozovky byl po nárazu vlakem rozdrcen, jako by byl z perníku, a čtyři centimetry silné ocelové nosníky byly zcela deformovány.
Foto: AUTOR
  
 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.